Knihovna obrazových varování

Kombinovaná zdravotní varování na tabákových výrobcích určených ke kouření (texty a obrázky) upravuje Vyhláška č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích. V  poznámkách pod čarou v textu vyhlášky jsou uvedeny předpisy Evropské unie, které se rovněž vztahují ke kombinovaným zdravotním varováním na tabákových výrobcích.

Zpracování textů bylo finančně podpořeno v rámci Dvouleté smlouvy o spolupráci mezi Regionální úřadovnou Světové zdravotnické organizace pro Evropu a Ministerstvem zdravotnictví České republiky na dvouleté období 2016 – 2017. Obrázky jsou publikovány se svolením Evropské unie, která je držitelem autorských práv k originálním vyobrazením na krabičkách cigaret.

Kouření zvyšuje riziko impotence

Banner

U kuřáků dochází k poškození všech cév. Kouřením se tedy zvyšuje i riziko erektilní dysfunkce (impotence) u mužů-kuřáků. S kouřením souvisí i poruchy plodnosti u žen-kuřaček.

Čtěte více

Kouření snižuje plodnost

Banner

U žen-kuřaček je 3-4krát vyšší pravděpodobnost než u nekuřaček, že budou potřebovat k otěhotnění více než jeden rok. Muži-kuřáci mají poškozené spermie.

Čtěte více

Svým kouřením škodíte Vašim dětem, rodině a přátelům

Banner

Kouření neovlivňuje nepříznivě jen kuřáky. Škodí i pasivní kouření, tj. vdechování zplodin kouření nekuřákem. Množství zplodin kouření je tak velké, aby u nekuřáka pobývajícího dlouhodobě v prostorách, kde se kouří, způsobilo zdravotní následky v rozsahu podobném jako u kuřáka. 

Čtěte více

Kouření může zabít Vaše nenarozené dítě

Banner

Spojení embrya, později plodu, s matkou v těhotenství zajišťují pupeční šňůra a placenta - výživa v těle matky je zajištěna cévami. Pokud jsou cévy zúžené, je zmenšen průtok krve s kyslíkem a živinami a špatně prokrvená placenta.  U kuřaček dochází k porodu mrtvého plodu o 40 % častěji. 

 

Čtěte více

Kouření poškozuje Vaše zuby a dásně

Banner

Kouření narušuje chemickou rovnováhu (pH, složení bakterií) v ústech, čímž usnadňuje tvorbu zubního plaku a zvyšuje kazivost zubů. Také se podílí na vzniku paradentózy. Kouření snižuje imunitu, proto mívají kuřáci častěji afty, tzv. koutky a záněty v ústní dutině.

Čtěte více

Kouření zvyšuje riziko oslepnutí

Banner

Nejčastějším důvodem slepoty je tzv. makulární degenerace. U kuřáků se světločivé buňky (tyčinky a čípky) opotřebovávají rychleji, protože se ochuzují o  přísun kyslíku a živin.

Čtěte více

Kouření ucpává Vaše tepny

Banner

Tepny vedou okysličenou krev do každého místa v těle. Pokud jsou ucpané, nedostanou se k orgánům a tkáním živiny ani kyslík a dochází k jejich poškození. Cévy jsou nejčastěji zaneseny látkami tukové povahy a tyto se snadněji hromadí na místech, kde je výstelka cévy poškozena následkem kouření. 

Čtěte více

Kouření způsobuje mrtvici a zdravotní postižení

Banner

Kouření vede k rozvoji aterosklerózy (kornatění tepen) nebo zvýšení krevního tlaku, které se projevují vznikem srdečněcévních onemocnění, mezi nimi jsou ischemická choroba srdeční (nedokrvení srdeční svaloviny a srdeční infarkt) a mozková mrtvice. 

Čtěte více
« 1 2 »
800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG