, Knihovna obrazových varování

Kouření zvyšuje riziko impotence

Banner

U kuřáků dochází k poškození všech cév. Kouřením se tedy zvyšuje i riziko erektilní dysfunkce (impotence) u mužů-kuřáků. S kouřením souvisí i poruchy plodnosti u žen-kuřaček.

  • Kouření může způsobit erektilní dysfunkci (impotenci) především u mužů ve vyšším středním věku, mezi 50-65 lety. Kuřák pak nemůže erekce dosáhnout vůbec, nebo má problém ji dostatečně udržet tak, aby byl schopen pohlavního styku.
  • Topořivá tělíska v penisu, která umožňují erekci tím, že se naplní krví, mívají u kuřáků snížený přítok krve. Proto dochází k erektilní dysfunkci (impotenci).
  • Hlavní příčinou erektilní dysfunkce (impotence) u mužů je ateroskleróza (kornatění) cév zásobujících penis krví.  Cévy přivádějící krev jsou aterosklerózou trvale poškozeny. Na vzniku a rozvoji aterosklerózy se významně podílí kouření.
  • Nepříznivé je i to, že cévy kuřáka bývají (dočasně) zúženy vlivem působení nikotinu z nedávno vykouřené cigarety. Dočasné zúžení trvá přibližně 20 minut po vykouření cigarety.
  • Kouření má škodlivý vliv na vaječníky u žen a může způsobit až úplnou neplodnost ženy. Vlivem nikotinu a dalších látek obsažených v cigaretovém kouři dochází k narušení tvorby estrogenu u žen-kuřaček. Tím dochází k poruchám uvolňování vajíček (poruchám ovulace) a tudíž neplodnosti.
  • Riziko neplodnosti je u žen-kuřaček mnohem vyšší než u nekuřaček.
  • U kuřaček se nedaří ani umělé oplodnění.

Obrázek (image) © European Union

 

Na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v sekci Vzdělávací videa je možno spustit video vysvětlující toto téma. 


800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG