, Knihovna obrazových varování

Kouření ucpává Vaše tepny

Banner

Tepny vedou okysličenou krev do každého místa v těle. Pokud jsou ucpané, nedostanou se k orgánům a tkáním živiny ani kyslík a dochází k jejich poškození. Cévy jsou nejčastěji zaneseny látkami tukové povahy a tyto se snadněji hromadí na místech, kde je výstelka cévy poškozena následkem kouření. 

  • Tepny se zužují u každého člověka postupně během života v závislosti na životním stylu a vrozené dispozici, protože se v jejich stěně usazují tuky. Odborně se proces nazývá ateroskleróza, lidově se říká, že se cévy „zanáší“, kornatí. Příznaky zúžených tepen, např. bolest, se objevují až v době, kdy je průsvit tepny zúžený o více než polovinu. Do té doby nemá člověk žádné varovné příznaky.
  • Kuřákům se tepny zanáší rychleji a tak se mohou uzavřít už dříve než u nekuřáků. Je to způsobeno jednak tím, že vlivem nikotinu proniká cholesterol snadněji do stěny tepny a urychluje tak aterosklerózu, a také tím, že nikotin z cigarety zúží na 20 minut všechny tepny. Tepnou proudí méně krve nebo vůbec žádná krev a orgán tak trpí nedostatkem živin a kyslíku, tzv. hypoxií. Dusí se.
  • Aterosklerózou změněná tepna ztrácí pružnost, protože je ztluštělá a zvápenatělá, snadno uvnitř praskne a vytvoří se v ní krevní sraženina, která způsobí její neprůchodnost. Pokud je tepna ucpaná, orgán za uzávěrem začne odumírat. Týká se to srdce, mozku, střev, ledvin, dolních končetin, pohlavních orgánů.
  • Vmetená krevní sraženina (trombus) nebo samotný cholesterolový plát může ucpat srdeční tepnu a způsobit srdeční infarkt. Může rovněž ucpat mozkové tepny a způsobit mozkovou mrtvici. Nikotin podporuje srážení krve a vznik trombů.
  • Ucpané tepny v nohou mají za následek chronické nedokrvení dolních končetin se vznikem gangrény.
  • Ucpané tepny v břiše mohou vést k neprůchodnosti střev. Dlouhodobě zúžené nebo ucpané tepny rovněž mohou způsobit impotenci.
  • Společně s kouřením poškozuje cévy také vysoký tlak a cukrovka (diabetes mellitus). Rizika se potom násobí. Kouření významně zhoršuje všechny příznaky cukrovky nebo zvyšuje krevní tlak, což jsou další rizikové faktory vzniku srdečněcévních onemocnění.

Obrázek (image) © European Union

 

Na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v sekci Vzdělávací videa je možno spustit videa vysvětlující toto téma. 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG