, Knihovna obrazových varování

Kouření může zabít Vaše nenarozené dítě

Banner

Spojení embrya, později plodu, s matkou v těhotenství zajišťují pupeční šňůra a placenta - výživa v těle matky je zajištěna cévami. Pokud jsou cévy zúžené, je zmenšen průtok krve s kyslíkem a živinami a špatně prokrvená placenta.  U kuřaček dochází k porodu mrtvého plodu o 40 % častěji. 

 

  • U kuřaček bývají cévy zúžené tak, že množství živin a kyslíku pro plod jsou zcela nedostatečné. Při ucpání nebo kritickém zúžení cévy tak může dojít k odumření embrya nebo plodu během těhotenství a dítě se nenarodí.
  • Velká část škodlivých látek z tabákového kouře prochází placentou a působí tak na ještě nenarozené dítě (plod, embryo). Plod v těle kuřaček trpí nedostatkem kyslíku (hypoxií) a může u něj docházet až k chronické otravě oxidem uhelnatým. Krvinky nejsou schopny předávat kyslík tkáním.
  • Kouření matky - zejména v posledních třech měsících těhotenství - je později možnou příčinou syndromu náhlého úmrtí novorozence. Ten se projevuje tak, že dítě umírá během prvního roku života bez zjevné příčiny, když - zpravidla v noci - náhle přestane dýchat. To by mohlo souviset s tím, že v mozku dítěte, jehož matka je kuřačkou, došlo k omezenému vývoji čidel citlivých na nízkou hladinu kyslíku, které by jinak dýchání nabudily.
  • Těhotenství kuřaček bývá kratší - dochází častěji k předčasnému porodu. Děti kuřaček se rodí méně zralé, s menší porodní hmotností a bývají častěji nemocné. Je rovněž zjištěno, že kuřačky méně často kojí, a pokud kojí, kojí kratší dobu. Mohou mít méně mateřského mléka než nekuřačky. Tím je také nepříznivě ovlivňován vývoj dítěte.
  • U dětí kuřaček se rovněž častěji vyskytují vývojové vady - zejména rozštěp rtu a patra, anomálie prstů na ruce a vady močového a pohlavního ústrojí. U silných kuřaček se rodí děti závislé na nikotinu a po porodu se u nich projevuje abstinenční syndrom.
  • První negativní důsledky kouření se u kuřaček (a kuřáků) projevují už při snahách o početí dítěte. Kuřačky obtížněji otěhotní. Může u nich častěji dojít k usazení oplodněného vajíčka mimo dělohu (mimoděložní těhotenství). Nedaří se u nich úspěšně provést umělé oplodnění.
  • Kuřáci (muži) mají méně spermií a jejich spermie jsou méně kvalitní a méně pohyblivější.

Obrázek (image) © European Union

 

Na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v sekci Vzdělávací videa je možno spustit video vysvětlující toto téma. 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG