Knihovna obrazových varování

Kombinovaná zdravotní varování na tabákových výrobcích určených ke kouření (texty a obrázky) upravuje Vyhláška č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích. V  poznámkách pod čarou v textu vyhlášky jsou uvedeny předpisy Evropské unie, které se rovněž vztahují ke kombinovaným zdravotním varováním na tabákových výrobcích.

Zpracování textů bylo finančně podpořeno v rámci Dvouleté smlouvy o spolupráci mezi Regionální úřadovnou Světové zdravotnické organizace pro Evropu a Ministerstvem zdravotnictví České republiky na dvouleté období 2016 – 2017. Obrázky jsou publikovány se svolením Evropské unie, která je držitelem autorských práv k originálním vyobrazením na krabičkách cigaret.

Kouření způsobuje infarkt

Banner

Srdeční infarkt vzniká uzávěrem některé z tepen, které okysličují srdeční svalovinu (tzv. věnčité tepny). U kuřáků bývají tepny poškozeny víc a zanáší se rychleji než u nekuřáků. Nikotin urychluje aterosklerózu (kornatění) tepen, protože usnadňuje pronikání cholesterolu do tepenné stěny. Kornatění je proces nevratný a těžko léčitelný.  

Čtěte více

Kouření poškozuje Vaše plíce

Banner

U kuřáků se ve větší míře vyskytuje rakovina plic a chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Při CHOPN dochází k chronickému zánětu v důsledku poškozování průdušek a nadměrné sekreci hlenu v průduškách. Dýchací cesty se zužují a ucpávají. Nastávají potíže při dýchání, dušnost a kašel.

Čtěte více

Kouření způsobuje rakovinu úst a krku

Banner

Rakovina v dutině ústní může postihnout rty, jazyk, tváře, měkké i tvrdé patro. V oblasti krku nejčastěji postihuje hrtan. Vyšší pravděpodobnost, že se v těchto místech vytvoří nádor, je u člověka, který pije alkohol a zároveň je kuřákem.  

Čtěte více
« 1 2 »
800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG