, Knihovna obrazových varování

Kouření způsobuje rakovinu úst a krku

Banner

Rakovina v dutině ústní může postihnout rty, jazyk, tváře, měkké i tvrdé patro. V oblasti krku nejčastěji postihuje hrtan. Vyšší pravděpodobnost, že se v těchto místech vytvoří nádor, je u člověka, který pije alkohol a zároveň je kuřákem.  

  • Rakovina dutiny ústní začíná jako malý nehojící se krvácející vřídek nebo bílé místo, případně jen boulička v tváři, která může být přehlédnuta. Mohou se také nebolestivě zvětšit mízní uzliny na krku.
  • Kouřením tabáku se významně zvyšuje koncentrace rakovinotvorných (kancerogenních) látek ve slinách, proto je užívání tabáku příčinou 90 % případů rakoviny úst a krku.
  • Rizikové je kouření cigaret, doutníků nebo dýmky. Kouření cigaret více zatěžuje dýchací cesty a plíce, než kouření dýmky.
  • Kouř z dýmky se víc koncentruje v dutině ústní a následky kouření dýmky se tedy víc projevují v těchto místech.
  • Rizikový je také bezdýmný tabák, který se nekouří - ke šňupání, žvýkání nebo tzv. orální tabák (snus), i když rizika s nimi spojená jsou nižší než s kouřením.
  • Účinky alkoholu a tabáku se vzájemně násobí. Pokud kouří abstinent, riziko rakoviny úst a krku u něj je asi 10x vyšší než u nekuřáka. Pokud pije alkohol nekuřák, tak je u něj riziko asi 4x vyšší (může to být i více, záleží na množství alkoholu).
  • Pokud je někdo kuřák a pije alkohol, riziko rakoviny ústní dutiny a krku se u něj zvyšuje 40x oproti nekuřákovi-abstinentovi. 

Obrázek (image) © European Union

 

Na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v sekci Vzdělávací videa je možno spustit video vysvětlující toto téma. 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG