, Blog

Švédští odborníci žádají změnu přístupu EU ke snusu

Článek Swedish snus wants place in EU tobacco directive na stránkách EURACTIV.com informuje o snaze švédských odborníků o změnu evropské legislativy, týkající se žvýkacího tabáku (snusu). 

Článek Swedish snus wants place in EU tobacco directive na stránkách sítě EURACTIV.com byl v září 2017 publikován článek o snaze švédských odborníků o změnu evropské direktivy, která prodej snusu (žvýkacího tabáku) zakazuje. Švédsko má na prodej snusu výjimku, jinde evropskou legislativou povolen není.

Úvahy o změně přístupu ke snusu byly iniciovány v červnu 2017 dopisem 18 švédských odborníků specializujících se na nikotin a tabák, zaslaným místopředsedovi Evropské komise Fransi Timmermansovi. Evropský postoj však i nadále zůstal odmítavý. Odmítání snusu je založeno hlavně na tom, že jeho užívání je vysoce návykové. Argumenty těch, kdo by chtěli užívání snusu regulovat stejným způsobem jako ostatní tabákové výrobky, při jejichž užívání nedochází k hoření (spalování) tabáku, se opírají o nižší počet kuřáků v populaci ve Švédsku (7 %) oproti jiným evropským zemím (druhou nejnižší úroveň zaznamenává Spojené království, 17 %), a o to, že pro osoby se závislostí na nikotinu může být užívání snusu považováno za harm reduction (snižování rizika), protože riziko vzniku rakoviny je při jeho užívání mnohem nižší, než při kouření cigaret.

EURACTIV je nezávislá evropská mediální síť, která se specializuje na právní úpravy v rámci Evropské unie (EU policies). Stránky EURACTIV.com  jsou propojeny se sítí stránek EURACTIV v dalších evropských zemích, mimo jiné i v ČR. Článek o snusu je k dispozici pouze v angličtině. Články v češtině na téma tabák na české stránce EurActiv.cz se týkají jiných témat.

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG