, Blog

Riziko rakoviny je u e-cigaret 100x menší a u HnB 10x menší než u kouření cigaret

Informace ze studie publikované v srpnu 2017 v časopise Tobacco Control.

Podle studie Comparing the cancer potencies of emissions from vapourised nicotine products including e-cigarettes with those of tobacco smoke, publikované v srpnu 2017 v časopise Tobacco Control, je modelované riziko vzniku rakoviny z vapování (užívání vaporizérů - e-cigaret) menší než 1 % rizika vzniku roviny z kouření cigaret. Vapování je tedy podle této studie alespoň 100x méně nebezpečné. Plné znění studie si mohou přihlášení uživatelé přečíst na stránce Tobacco Control u zmiňovaného článku.

Užívání heat-not-burn produktů, které tabákové cigarety ohřívají, ale nespalují, je minimálně 10x méně nebezpečné než kouření cigaret.

Vaporizéry musí být užívány „normálně“, protože při příliš vysokém napětí hrozí spálení vaty ve žhavící hlavě a vylučování aldehydů, které zvyšují riziko rakoviny. Při běžném vapování je riziko vzniku rakoviny téměř stejně nízké jako při užívání nikotinových žvýkaček či náplastí.

Již v minulosti studie poukazovaly na to, že vapování je mnohonásobně méně škodlivé než kouření cigaret. Studie britského ministerstva zdravotnictví odhadla škodlivost vapování na 5 % škodlivosti kouření cigaret.

Vaporizéry lze v ČR běžně koupit v kamenných obchodech i na internetu. Prvním heat-not-burn produktem na českém trhu je IQOS společnosti Phillip Morris, která jej nabízí prostřednictvím sítě distributorů.

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG