, Blog

Public Health England: Elektronické cigarety by měly být podporovány jako prostředek k odvykání kouření

Informace z článku E-cigarettes and heated tobacco products: evidence review zveřejněného v únoru 2018 britskými stránkami GOV.UK.

Shrnujeme informace ze článku E-cigarettes and heated tobacco products: evidence review zveřejněného na GOV.UK:

Public Health England (PHE), agentura v rámci britského Ministerstva zdravotní a sociální péče, vydává od roku 2015 každoroční shrnutí dostupných důkazů v oblasti elektronických cigaret a nově i heat-not-burn produktů. V již čtvrtém shrnutí  z r. 2018 uvádí, že elektronické cigarety jsou nejčastějším prostředkem používaným britskými kuřáky k tomu, aby přestali kouřit. Podle odhadů PHE díky nim přestává kouřit minimálně 20 tisíc Britů ročně. Elektronické cigarety s tanky (do kterých se doplňují e-liquidy) jsou nejúspěšnější pomůckou při pokusech přestat kouřit. Kuřáci, kteří je použili, měli větší šanci přestat kouřit než ti, kteří zkoušeli přestat bez nikotinové náhrady, uživatelé nikotinových žvýkaček či nikotinových náplastí, ale i uživatelé e-cigaret připomínajících klasické cigarety.

PHE již dříve odhadlo, že elektronické cigarety jsou pro zdraví o 95% méně škodlivé než klasické cigarety. V současnosti tvrdí, že podle současného vědění je vapování nejméně o 95 % méně škodlivé a nahrazení kouření vapováním přináší značné zdravotní výhody. Rovněž varuje, že méně než 10 % dospělých Britů rozumí tomu, že většina škody, které kouření páchá na zdraví, není způsobena nikotinem, a velké množství kuřáků se mylně domnívá, že vapování je stejně škodlivé jako kouření. Vapování elektronických cigaret by podle PHE mělo být široce podporováno jako pomůcka k odvykání kouření a odborníci na odvykání a zdravotníci by měli s kuřáky hovořit o vyzkoušení e-cigaret.

PHE rovněž odmítá, že by vapování bylo výrazným trendem mezi nekouřící britskou mládeží. I když k experimentování mezi mladými nekuřáky dochází, velmi málo z nich začne vapovat pravidelně. Kauzalita mezi vapováním a následným kouřením cigaret mezi mládeží nebyla prokázána a nelze říci, že by elektronické cigarety byly vstupní branou ke kouření klasických cigaret. Jako pravděpodobnější vysvětlení větší pravděpodobnosti kouření tabáku u mladých, kteří vyzkoušeli vapování, se jeví to, že důvody, které vedou mladé ke kouření cigaret, je vedou i k vapování. Elektronické cigarety nepodrývají dlouhodobý trend poklesu kouření mezi britskými mladistvými.

Růst počtu britských uživatelů e-cigaret se v posledních několika letech zpomaluje. V roce 2017 vapovalo ve Spojeném království necelých 2,9 milionů lidí což odpovídá přibližně 6 % dospělé populace.

 

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG