, Blog

Princip snižování rizik kouření má smysl. Lékaři jej ale stále nemají zažitý

Odborný mezioborový panel Stálé konference českého zdravotnictví Zdravotnického deníku se v září 2020 věnoval problematice harm reduction (snižování rizik) u kuřáků. Informace z diskuse jsou i nadále aktuální.

Závěry jarního panelu adiktologů z r. 2020 jsou shrnuty na stránkách Zdravotnického deníku ve článku Odborný panel ZD: Alternativy rozšiřují možnosti práce s kuřáky, musíme mít nezávislá data a studie, shodují se odborníci

Na závěry navazovala v září 2020 diskuse, z níž některé názory jsou uvedeny ve článku Princip snižování rizik kouření má smysl. Lékaři jej ale stále nemají zažitý Tehdejší vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti docent Viktor Mravčík na úvod diskuse zdůraznil, že nejlepší je nekouřit vůbec. „Pokud ale toho člověk není schopen, nechce nebo není motivován, tak jakékoli snížení je při chronických expozicích dobré. Čím je větší, tím lépe-“ Alternativy mají proto podle něj při odvykání kouření vedle farma a psychoterapie své místo, uvádí Zdravotnický deník. Citováni jsou i další účastníci diskuse.

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG