, Blog

Ohavné krabičky "slaví" rok. Každý desátý kouří méně, jiní mají tabatěrky nebo obrázky přelepují

Aktuálně.cz v září 2017 informovalo o výsledcích bakalářské práce Agáty Červenkové, studentky adiktologie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Agáta Červenková, studentka adiktologie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy ve studií s cca 300 respondenty - kuřáky - zjistila, že jedenáct procent dotazovaných kuřáků v souvislosti s varovnými obrázky a nápisy omezilo počet cigaret, které denně vykouří. Podle vedoucího práce, Adama Kulhánka je otázkou, jestli lze snížení spotřeby u 11 procent dotazovaných přičíst pouze samotným obrázkům. Na konci května začal platit protikuřácký zákon, který zakazuje kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách.

Podle bakalářské práce se obrázkům aktivně vyhýbá 28 procent dotázaných. Strategie jsou různé - někteří kuřáci mají tabatěrku, jiní cigarety přendávají do starých nebo zahraničních krabiček bez obrázků, 13 procent dotázaných si obrázky přelepuje. Některé firmy už pro tyto účely vyrábějí speciální samolepky s nejrůznějšími motivy, kterými lze překrýt celou krabičku.

[Zdroj: Ohavné krabičky "slaví" rok. Každý desátý kouří méně, jiní mají tabatěrky nebo obrázky přelepují; Aktualne.cz, 7. 9. 2017; zobrazeno 13. 11. 2017]

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG