, Blog

NIDA DrugFacts: Vaporizéry (elektronické cigarety)

Americký institut National Institute on Drug Abuse (NIDA) zveřejnil fakta o elektronických cigaretách. Zabývá se i vapováním mezi mládeží.

Vaping Devices (Electronic Cigarettes) DrugFacts je vzdělávací článek, vysvětlující

  • co jsou vaporizéry
  • jak vaporizéry fungují
  • jak je vaping rozšířený mezi mladistvými
  • jak vaping ovlivňuje mozek
  • jaké jsou účinky vapingu na zdraví a zda je vapování bezpečnější než kouření tabákových cigaret
  • jaké jsou účinky vapování u mladistvých
  • zda může vapování pomoci s odvykáním kouření.

Podle některých zdrojů může vapování u teenagerů být vstupním impulsem k pozdějšímu užívání dalších nikotinových produktů, včetně kouření tabákových cigaret. V současné době již v USA je prodej e-cigaret mladistvým zakázán jak v "kamenných" obchodech, tak online. 

Mezi riziky vapování na zdraví mladistvých zjištěných vědeckými studiemi je uvedeno, že užívání nikotinových výrobků v jakékoliv formě, včetně elektronických cigaret, může mít dlouhodobé následky. Ovlivňuje vývoj systému odměňování v mozku. Může tak vést ke vzniku závislosti. Nikotin ovlivňuje procesy v mozku, které řídí pozornost a učení, může vést k problémům s kontrolou nutkavého či impulsivního chování, může vést k poruchám nálady. Výpary z e-cigaret rovněž mohou obsahovat karcinogeny a potenciálně nebezpečné chemikálie či kovové nanočástice.

Článek je dostupný na stránce NIDA v angličtině (html, PDF) a ve španělštině. Odkazuje na řadu odborných publikací týkajících se elektronických cigaret.

[Zdroj: National Institute on Drug Abuse; National Institutes of Health; U.S. Department of Health and Human Services. - NIDA. 2020, January 8. Vaping Devices (Electronic Cigarettes) DrugFacts. Retrieved from https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/vaping-devices-electronic-cigarettes on 2020, October 1; zobrazeno 1. 10. 2020]

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG