, Blog

Léky užívané při odvykání kouření

Stručná informace o lécích užívaných při odvykání kouření. Tato informace není určena pro (samo)léčbu. Podrobné informace týkající se léčby může poskytnout pouze lékař.

Užívání léků je vhodné pro některé kuřáky závislé na nikotinu. Za závislé jsou obvykle považováni kuřáci, kteří kouří 10 nebo více cigaret denně a po probuzení si do jedné hodiny zapalují první cigaretu. Dále je léčba vhodná pro ty, kdo by bez léčby nedokázali přestat kouřit.

Účelem užívání léků během odvvykání kouření je potlačení abstinenčních příznaků. Odvykání kouření se tak rozdělí do dvou etap - během prvního období (zpravidla 3-6 měsíců; může to být i déle) kdy klient užívá léky, se učí prožívat své dny a jednotlivé situace bez kouření; přitom jej netrápí abstinenční příznaky.

Ve druhé etapě (až přestane užívat léky) pak pokračuje v životě bez cigaret, tak jak se to naučil. Doporučuje se, aby po dobu 1-2 roků od doby, kde přestal kouřit, nosil ex-kuřák u sebe nikotinovou žvýkačku nebo sprej pro případ, že by dostal nepřekonatelnou chuť na nikotin. Léčba zabraňuje abstinenčním příznakům, ale nezabrání kuřákovi kouřit, pokud jeho rozhodnutí nekouřit není dostatečně pevné.

Některé zdravotní pojišťovny na tuto léčbu přispívají. V ČR jsou užívány tyto léky:

  • Náhradní terapie nikotinem (Nicorette, NiQuitin) - nikotinové žvýkačky, ústní sprej, náplasti, pastilky a rozpustný (orodispergovatelný) film. Tyto prostředky jsou volně prodejné v lékárně (bez receptu).
  • Vareniklin (Champix) - lék na lékařský předpis, může jej předepsat každý lékař. Informace o léku Champix je dostupná na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SUKL).
  • Bupropion (Wellbutrin SR, Elontril) - lék původně používaný při léčbě deprese. Je vydáván pouze na lékařský předpis, může jej předepsat každý lékař. Pokud však má být s příspěvkem zdravotní pojišťovny při léčbě deprese, může jej předepsat pouze specializovaný lékař.

Zdroje: Doporučení pro léčbu závislosti na tabáku, Liga proti rakovině, Praha. Publikováno v časopise vnitřní lékařství, č. 5/2015, suplementum 1 a Sekněte s cigaretami, než cigarety seknou s Vámi, zdravotně výchovný materiál vydaný v rámci projektu Podpora informovanosti pacientů a vzdělávání zdravotníků v oblasti léčby závislosti na tabáku, Společnost pro léčbu závislosti na tabáku a Centrum pro závislé na tabáku.

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG