, Blog

Kritika zprávy hlavního lékaře USA k elektronickým cigaretám

V reakci na zprávu hlavního lékaře USA z prosince 2016, ve které se kriticky staví k vapování elektronických cigaret mladistvými a mladými dospělými Američany, byla znovu provedena analýza dostupných studií na toto téma.

Název studie: A critique of the US Surgeon General’s conclusions regarding e-cigarette use among youth and young adults in the United States of America

Autoři: Riccardo Polosa, Christopher Russell, Joel Nitzkin, Konstantinos E. Farsalinos

Závěrem analýzy je zjištění, že dostupné studie o zdravotních rizicích užívání nikotinu a prevalenční studie o užívání elektronických cigaret nepotvrzují vyjádření hlavního lékaře USA, který vapování elektronických cigaret mladými Američany označil za hlavní veřejnozdravotní problém.

Hlavní lékař USA, tzv. doktor Ameriky, je nejvyšší autoritou v oblasti veřejného zdraví a preventivní medicíny v USA. Jeho zpráva z prosince 2016 o vapování elektronických cigaret mladistvými a mladými dospělými v USA zdůrazňuje, že vystavení nikotinu a dalším chemickým látkám prostřednictvím elektronických cigaret představuje zejména pro mladé lidi závažné zdravotní riziko a že elektronické cigarety vapuje rychle rostoucí podíl mladých Američanů.

Opakovanou analýzou dostupných studií se ukazuje, že vapování e-cigaret je podstatně méně škodlivé a méně časté mezi mladými Američany, než hlavní lékař USA uvádí. Dlouhodobé vapování e-cigaret může pravděpodobně přinést zlomek rizika, které je spojováno s dlouhodobým vdechováním cigaretového kouře a většina mladých lidí v USA, kteří elektronické cigarety vapují, tak činí nepravidělně a na experimentální bázi. Jenom malý zlomek mladých nekuřáků s elektronickými cigaretami experimentuje a obvykle tyto experimenty zahrnují vapování e-cigater bez obsahu nikotinu.

Největší pokles míry kouření mezi mladými Američany nastal společně s narůstající dostupností e-cigaret. Většina důkazů prezentovaných v diskusi zprávy hlavního lékaře USA se nevztahuje na použití e-cigaret, ale téměř výhradně na cigaretový kouř. Tato zpráva je označena za cenný dokument shrnující zdravotní důsledky užívání nikotinu v kombinaci s dalšími toxickými látkami, které jsou přítomné v tabákovém kouři. Nedokáže však reflektovat případná rizika nikotinu odděleně od dalších složek tabákového kouře. Zpráva zveličuje toxicitu látek obsažených ve vapovacích směsích do e-cigaret (propylenglykolu a rostlinného glycerinu) tím, že se zaměřuje na experimentální podmínky, které neodráží jejich reálné používání, a zároveň neposkytuje dostatečný prostor diskuzi o skutečnosti, že e-cigarety mohou významně snížit zdravotní rizika spojená s kouřením.

Více informací naleznete v původním znění článku: A critique of the US Surgeon General’s conclusions regarding e-cigarette use among youth and young adults in the United States of America, zobrazen dne 14. 6. 2018

O článku

Toto je článek „Open Acces" (volně přístupný), který je distribuován v souladu s licencí Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0), která umožňuje jiným uživatelům distribuovat, remixovat, přizpůsobovat, stavět na této práci nekomerčně a licencovat své odvozené práce na různých za předpokladu, že původní dílo je správně uvedeno a jeho použití je nekomerční. Vizte: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG