, Blog

Kouření souvisí se zvýšeným rizikem COVID-19

Kouření je spojeno se zvýšeným rizikem příznaků COVID-19 a kuřáci se dostanou do nemocnice častěji než nekuřáci, zjistila britská studie Zoe COVID-19 Symptom Study.

Autoři studie doporučují, aby v rámci řešení pandemie COVID-19 bylo zahrnuto odvykání kouření, protože kouření zvyšuje jak pravděpodobnost symptomatického onemocnění, tak jeho závažnost. Snížení míry kouření by tak mohlo snížit zátěž zdravotnického systému.

O studii Zoe COVID-19 Symptom Study informovala Kings Colledge London v tiskové zprávě ze 6. ledna 2021: Smoking associated with increased risk of COVID-19 symptoms

Podrobné výsledky studie byly zveřejněny v časopise BMJ - Thorax: Current smoking and COVID-19 risk: results from a population symptom app in over 2.4 million people 

O studii

Mezi 24. březnem 2020 a 23. dubnem 2020 byly zjištťovány údaje od 2,4 milionu účastníků studie ve věku 16-90 let; průměrný (SD) věk 43,6 (15,1) let, 63,3 % ženy, celková prevalence kouření 11,0 %. Celkem 834 tis. (35 %) účastníků uvedlo, že se necítili dobře a měli jeden nebo více příznaků. Současní kuřáci častěji hlásili příznaky související s diagnózou COVID-19 než nekuřáci.

Hlavním zjištěním z této velké prospektivní populační kohorty je, že současné kouření bylo spojeno s podstatně zvýšeným rizikem rozvoje příznaků, které souvisí s onemocněním COVID-19, a také s větší závažností příznaků, což naznačuje dopad kouření na závažnost onemocnění. Mezi těmi, kteří uvedli, že mají pozitivní test na SARS-CoV-2, měli kuřáci vyšší závažnost příznaků a bylo pravděpodobnější, že budou muset navštívit nemocnici, ve srovnání s nekuřáky.

Výsledky studie, včetně popisu výběru účastníků studie a na jaké otázky prostřednictvím aplikace odpovídali, jsou uvedeny ve vědeckém článku zdarma dostupném v časopise Thorax - viz odkaz výše.

Studie, data, a jejich další užití

Je povoleno další užití článku a dat ze studie za těchto podmínek:

"This article is made freely available for use in accordance with BMJ’s website terms and conditions for the duration of the covid-19 pandemic or until otherwise determined by BMJ. You may use, download and print the article for any lawful, non-commercial purpose (including text and data mining) provided that all copyright notices and trade marks are retained."

 

https://bmj.com/coronavirus/usage

View Full Text

http://dx.doi.org/10.1136/thoraxjnl-2020-216422

 

[Current smoking and COVID-19 risk: results from a population symptom app in over 2.4 million people; Nicholas S Hopkinson, Niccolo Rossi, Julia El-Sayed_Moustafa, Anthony A Laverty, Jennifer K Quint, Maxim Freidin5, Alessia Visconti, Ben Murray, Marc Modat, Sebastien Ourselin, Kerrin Small, Richard Davies, Jonathan Wolf, Tim D Spector, Claire J Steves, Mario Falchi; BMJ Thorax, 6. 1. 2021; zobrazeno 11. 1. 2021]

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG