, Blog

E-cigarety jako nástroj minimalizace škod a podpory prevence relapsu kouření

Výzkumná studie publikovaná v odborném časopise Harm Reduction Journal se zaměřila na roli elektronických cigaret při snižování škod způsobených kouřením a v procesu odvykání kouření.

Název studie: The unique contribution of e-cigarettes for tobacco harm reduction in supporting smoking relapse prevention

Autoři: Caitlin Notley, Emma Ward, Lynne Dawkins, Richard Holland

Poslední dostupné studie uvádí, že vapování elektronických cigaret je až o 95 % méně škodlivé než kouření klasických cigaret. Mohou tedy hrát roli ve snižování zdravotních dopadů kouření, a to nejenom jako nástroj používaný k odvykání kouření, ale také jako dlouhodobá substituce (náhrada) cigaret. Ve Velké Británii se elektronické cigarety již staly nejoblíbenějším způsobem odvykání kouření, přesto jejich vapování zůstává kontroverzním tématem a v některých zemích je jejich používání stále zakázané. Existují obavy, že vapování e-cigater může vést k "renormalizaci" chování typu kouření.

Analýza rozhovorů se 40 osobami z Velké Británie vapujícími elektronické cigarety ukázala na jejich dlouhou historii kouření cigaret a obvykle i několik neúspěšných předchozích pokusů o odvykání kouření. Jenom malá skupina osob se nikdy předtím nepokusila s kouřením přestat. Někteří byli schopni rychle přejít zcela na vapování e-cigaret, u ostatních se objevilo období dvojího užívání nebo částečného návratu ke kouření klasických cigaret, pokusy pouze vapovat e-cigarety nebyly zpočátku uspokojivé. Mnoho z nich si vybralo levnější zařízení podobných cigaretám, které se ukázalo jako nedostatečné. Experimentování s různými typy elektronických cigaret v průběhu času vedlo spíše k posunu směrem k vapování e-cigaret.

Závěry studie ukazují, že elektronická cigareta může být jedinečným nástrojem ke snižování škod vedoucí ke snížení relapsu, tedy návratu ke kouření kouření klasických cigaret. Ukazuje se, že e-cigarety dokáží nahradit fyzikální, psychologické, sociální a kulturní aspekty spojené se závislostí na tabáku. Řada respondentů uvedla, že v současnosti již dává plně přednost vapování elektronických cigaret, což jasně ukazuje, že e-cigarety mohou být dlouhodobou substitucí (náhražkou) klasických cigaret a má zásadní důsledky pro snížení škodlivých účinků spojených s kouřením tabáku.

Více informací naleznete v původním znění článku: The unique contribution of e-cigarettes for tobacco harm reduction in supporting smoking relapse prevention (https://harmreductionjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12954-018-0237-7), zobrazen dne 28. 6. 2018.

O článku

Toto je článek „Open Acces" (volně přístupný), který je distribuován v souladu s licencí Creative Commons Attribution Non Commercial (CC BY-NC 4.0), která umožňuje jiným uživatelům distribuovat, remixovat, přizpůsobovat, stavět na této práci nekomerčně a licencovat své odvozené práce na různých za předpokladu, že původní dílo je správně uvedeno a jeho použití je nekomerční. Vizte: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG