, Blog

Co dělat když kouří dítě

Specializovaná centra pro závislé na tabáku poskytují pomoc kuřákům mladším než 18 let. Pomoci mohou i on-line projekty.

Rodičům se doporučuje: To nejlepší, co můžete dělat, je být vzorem - nekouřit. Pokud kouříte, vyjadřujte se jasně, ale pokud možno nenásilnou a hravou formou o tom, že kuřáctví je škodlivé.  Poskytněte dítěti dostatek informací o nevýhodách a rizicích kouření a vyjádřujte jasně, že byste neradi, aby vás dítě v kuřáctví následovalo, a proč.

Můžete využít příručku „Kouření aneb závislost na tabáku", kterou vydalo sociálně psychologické centrum Arkáda. Publikace je zdarma dostupná na internetu. Tato publikace uvádí, že „pravidelné kouření dětí je definováno jako vykouření nejméně jedné cigarety týdně". V příručce najdete vhodné postupy pro působení na děti ve věku 3-8 let i na děti v pubertě a dospívání.

Další publikací, kterou je možno využít, je Prevence užívání tabáku, alkoholu a jiných drog u dospívajících, vydaná rovněž organizací Arkáda.

Pokud je dítě či mladistvý již pravidelným kuřákem, zvažte možnost konzultace či léčby v některém ze specializovaných center pro léčbu závislosti na tabák - závislost na tabáku u školních dětí a mládeže léčí jen některá z center. Kontakty najdete na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, nebo v Mapě pomoci (odkazy jsou na této stránce).

Jedno z center léčby závislosti na tabáku zaměřených na školní děti a mládež je v Praze na Pneumologické klinice FN Motol. Na stránce centra jsou i zajímavá videa.

Centrum léčby závislosti na tabáku ve Vítkovické nemocnici se rovněž specializuje na mladistvé kuřáky. Na svých stránkách uvádí, že polovina mladistvých kuřáků je na tabáku závislá už v době, kdy kouří jen 7 cigaret měsíčně. Pro vznik závislosti u dítěte je „dostatečné" už občasné kouření po dobu 4 týdnů nebo denní kouření cigaret v množství menším než 5.

Specializované weby:

www.exsmokers.eu - stránky Evropské unie, využitelné pro mladistvé a mladé dospělé. Jsou i v češtině.

www.nekuratka.cz - stránky určené mladším dětem.

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG