, Blog

Cigarety s mentolovou příchutí – zákaz prodeje od 20. května 2020

Cigarety s mentolovou příchutí skončily ve všech zemích Evropské unie s platností od 20. května 2020.

V České republice stejně jako ve všech státech Evropské unie platí od 20. května 2020 zákaz prodeje cigaret s mentolovou příchutí včetně cigaret s mentolovými kapslemi tabáku k ručnímu balení s příchutí mentolu, a to ve všech zemích EU včetně bezcelních prodejen. Zákaz se nevztahuje na výrobky zahřívaného tabáku. Netýká se také elektronických cigaret, kde je regulace v gesci jednotlivých členských států EU.

Zákaz je uplatňován na základě Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU. Další informace týkající se regulace tabákových výrobků, včetně plného znění směrnice v češtině, jsou zveřejněny na stránkách Evropské komise Veřejné zdraví - tabák.

  • "Plošný zákaz napříč EU vítám. Průzkumy ukázaly, že mentolové cigarety jsou nejpopulárnější u mladých lidí ve věkové kategorii 15 až 24 let, kteří patří k nejohroženější skupině kuřáků. Jde o rizikovou skupinu vysoce náchylnou k vytvoření závislosti na nikotinu," říká národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová. 

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí 8 % dospělých kuřáků v rámci zemí EU. Největší oblibě se těšily u dětí a dospívajících.

K zákazu prodeje cigaret s mentolovou příchutí se vyjádřil i Adam Kulhánek, vedoucí centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze - viz Aktuality Kliniky Adiktologie.

Cigarety s mentolovou příchutí skončily ve všech zemích Evropské unie s platností od 20. května 2020.

 

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG