, Blog

USA mění strategii v boji proti kouření

Na konci července 2017 představil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) novou komplexní strategii pro boj proti kouření. Dochází ke změně přístupu, kterým chce FDA dosáhnout dlouhodobého cíle - významného omezení nemocí a úmrtí spojených s užíváním tabáku.

Užívání tabáku je hlavním zdrojem nemocí a úmrtí v USA, kterým lze preventivně zabránit. Na nemoci spojené s kouřením v USA zemře každý rok téměř půl milionu lidí. 

Náklady na zdravotnictví a ztracenou produktivitu spojené s kouřením se odhadují na 300 miliard dolarů ročně. Cigarety jsou jediný produkt, který pokud je používán správně, zabije polovinu svých uživatelů. Pro nový přístup FDA je klíčové uvědomění si toho, že vysoce návykový nikotin může být přijímán různými způsoby s různou mírou rizika, kdy nejrizikovější je kouření cigaret. V praxi to znamená posílení restrikcí vůči klasickým cigaretám a zvýšenou flexibilitu vůči alternativním elektronickým produktům (elektronické cigarety a další typy vaporizérů (HnB produkty)). Aby byla nová strategie účinná, je podle FDA nutné provádět změny regulací u obou typů výrobků současně.

Vzhledem k tomu, že 90 % kuřáků začíná kouřit před 18. rokem věku a téměř 2.500 mladistvých v USA si dá každý den svoji první cigaretu, plánuje FDA zahájit dialog o snižování obsahu nikotinu v cigaretách prostřednictvím dosažitelných standardů. Snížení obsahu nikotinu by mohlo vést ke snížení pravděpodobností, že příští generace budou závislé na nikotinu, a mohlo by pomoci současným závislým kuřákům přestat kouřit. FDA chce rovněž rozpoutat debatu o roli příchutí v atraktivitě tabákových výrobků pro mládež a také o roli, kterou mohou příchutě hrát v pomáhání kuřákům v přestupu na méně škodlivé způsoby přijímání nikotinu (vaporizéry).

Co se týče vaporizérů, FDA chce zavést standardy, které by zamezily známým rizikům těchto produktů pro veřejné zdraví. Jde o problémy se sebe-vznícením baterií užívaných ve vaporizérech a nebezpečí vystavení dětí tekutému nikotinu, který je používán v liquidech do vaporizérů. V souvislosti s rozmachem vaporizérů totiž došlo k nárůstu počtu dětí do 6 let věku otrávených nikotinem, v 90 % případů v USA v r. 2015 šlo o vypití liquidu určeného k vapování dítětem. 

Odkazy

Krátká informace o "revoluční změně" byla publikována 9.8.2017 ve Zdravotnickém deníku pod titulkem Amerika mění strategii v boji proti kouření. Podrobnější informace v angličtině je k dispozici na stránkách FDA pod titulky FDA's New Plan for Tobacco and Nicotine Regulation a FDA announces comprehensive regulatory plan to shift trajectory of tobacco-related disease, death (News). Podrobná informace o legislativní regulaci e-cigaret, doutníků a všech dalších tabákových výrobků, která vstoupila v platnost již v srpnu 2016, je k dispozici v části stránek FDA s titulkem FDA's New Regulations for E-Cigarettes, Cigars, and All Other Tobacco Products (rubrika Rules, Regulations and Guidance), kde je možné přejít na plné znění zakona, analýzu dopadů, doprovodné dokumenty. 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG