, Blog

Americká FDA uvažuje o snížení obsahu nikotinu v cigaretách

FDA, regulační agentura v USA, plánuje nové opatření na omezení dopadů "devastující závislostní krize" (devastating addiction crisis) - snížení počtu úmrtí  v důsledku užívání tabáku a nemocí spojených s užíváním tabáku. 

FDA (The Food and Drug Administration, USA) uvažuje o opatření, kterým by prosadila snížení obsahu nikotinu v cigaretách na úroveň, ze které nevzniká závislost. Článek FDA plans to reduce nicotine in cigarettes to non-addictive levels byl zveřejněn v britském deníku The Guardian 28. července 2017.

FDA uvádí, že v USA zemře každoročně 480 tisíc osob v důsledku užívání tabáku. Podle FDA je nikotin zároveň jádřem problému i klíčem k jeho řešení. Obsah nikotinu v cigaretách by měl být postupně snižován. Zároveň by mělo být odsunuto (z r. 2018 na 2022) opatření, ukládající výrobcům e-cigaret, aby získali pro své stávající a budoucí výrobky schválení FDA. 

Reakce na plán však byly rozporuplné, někteří experti poukazovali na to, že v USA není možný zákaz reklamy tabákových výrobků a zavedení standardizovaného balení cigaret (s varovnými vyobrazeními), vzhledem k prvnímu dodatku ústavy (svoboda vyjadřování). Jiní odborníci poukazovali na rizika vapování a na to, že snížení obsahu nikotinu v cigaretách by vedlo k tomu, že by kuřáci kouřili víc cigaret, nebo by dokonce začal narůstat černý trh.

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG