, Blog

Alternativní výrobky jsou mnohem méně škodlivé, pokud jde o složení, co člověk vdechuje, než je spalovaný tabák, říká V. Mravčík

Viktor Mravčík, vědecký poradce národního koordinátora pro protidrogovou politiku, odpovídal v pořadu Ranní interview stanice Radiožurnál Českého rozhlasu na otázky související se zákazem ochuceného zahřívaného tabáku. Pořad původně odvysílaný v ranním vysílání dne 23. 10. 2023 je dostupný ze záznamu [4:29 min].

Rozhovor Petra Krále s doc. MUDr. Viktorem Mravčíkem, Ph.D. - epidemiologem, vědeckým poradcem národního koordinátora pro protidrogovou politiku - je možno si spustit z webu irozhlas.cz; je připojen ke článku Ochucený zahřívaný tabák může vést k poklesu kouření. Jeho zákaz je kontroverzní, říká Mravčík

V. Mravčík v rozhovoru vysvětlil rozdíly mezi klasickými cigaretami a zahřívaným tabákem. Upozornil, že alternativní výrobky jsou mnohem méně škodlivé, pokud jde o složení, co člověk vdechuje nebo užívá, než je spalovaný tabák.

Na otázku P. Krále "Jak je to tedy se škodlivostí v porovnání s cigaretami? Protože alespoň co si pamatuji, říkalo se, že jeden ze zásadních problémů je právě cigaretový papírek a jeho hoření, což tady vlastně není." V. Mravčík odpověděl:

  • "No, cigaretový papírek, ale tabák jako takový. Přesně tak, u těch alternativních výrobků k tomu nedochází, takže alternativy jsou mnohem méně škodlivé, pokud jde o složení toho, co člověk vdechuje nebo užívá, než je ten spalovaný tabák. A to je velmi významné z veřejnozdravotního hlediska. Kdyby kuřáci přešli na užívání těchto alternativních výrobků, mělo by to významné dopady pro snížení nemocnosti a snížení úmrtnosti spojeného s kouřením."

Ve článku je přepsána část vysvětlení; celé vysvětlení si poslechněte v audiozáznamu.

Audiozáznam je dostupný rovněž ze článku na stránkách radiozurnal.rozhlas.cz a z aplikace MujRozhlas, kde je uveden pod titulkem Ochucený zahřívaný tabák vede k poklesu kouření, jeho zákaz je kontroverzní, tvrdí epidemiolog Mravčík, či z podcastových aplikací.

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG