, Blog

30. května – Den posledního típnutí! Prezident podepsal protikuřácký zákon

Prezident Miloš Zeman dnes (14. 2. 2017) podepsal návrh tzv. „protikuřáckého zákona“ z dílny Ministerstva zdravotnictví, který tak vstoupí v účinnost 31. 5. letošního roku. „Jsem skutečně velmi rád, že i pan prezident projevil starost o zdraví všech našich občanů a zákon podepsal. Vyhlašuji tedy 30. květen 2017 dnem posledního típnutí,“ reagoval na úspěšné dokončení legislativního procesu zákona ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Stěžejní opatření nového tzv. „protikuřáckého zákona“: jsou shrnuta na stránkách Ministerstva zdravotnictví ve článku 30. května - Den posledního típnutí! Prezident podepsal protikuřácký zákon takto:

Zákaz kouření

  • v restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.) bez výjimek v podobě stavebně oddělených prostor nebo kuřáren (zákaz se však netýká kouření vodních dýmek a elektronických cigaret)
  • i na nekrytých zastávkách, nástupištích veřejné dopravy
  • v zoologických zahradách, ovšem s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření
  • i nadále ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), původní zákaz kouření ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna  
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorech všech typů škol, tedy i vysokých škol. Zákaz kouření a užívání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se bude vztahovat také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich např. ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Může to být například koncert ve staré tovární hale, nebo diskotéka v multifunkčních prostorech obce. Vždy po dobu konání akce bude nově platit úplný zákaz kouření.  

Souhrn dále obsahuje  informaci Výjimky ze zákazu kouřeníProdej a podávání alkoholu. Dále jsou shrnuty sankce, které nebudou mít jen podobu pokuty, ale například i zákazu činnosti. Za porušení zákazu kouření bude možno kuřákovi uložit pokutu až 5 tisíc korun.

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG