, Blog

Zákaz kouření platný od 31. května 2017

Informace Ministerstva zdravotnictví o zákonu č. 65/2017 Sb., který nově stanoví zákaz kouření

"Cílem normy je posílení ochrany našeho zdraví před škodami působenými nejen tabákem, ale i alkoholem a dalšími návykovými látkami. Prioritním je v tomto ohledu zvýšení takové ochrany zejména pokud jde o děti a mladistvé, a zároveň snížení dopadů škod působených na lidském organismu návykovými látkami.

Prezidentským podpisem pod tzv. protikuřáckým zákonem vyvrcholily mnohaleté snahy o vytvoření nové moderní normy, která nahradí zastaralé a vícekrát novelizované zákony z let 1989 a 2005. O uzákonění zákazu kouření v restauracích se Ministerstvo zdravotnictví ČR snažilo už v roce 2013 (ministr Leoš Heger). Nový protikuřácký zákon se dostal mezi priority legislativního plánu MZ (ministr Svatopluk Němeček za ČSSD) pro rok 2015. Během projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně PČR se ovšem sešlo více než 200 pozměňovacích návrhů a Sněmovna až napodruhé v prosinci 2016 podpořila Němečkův návrh, jenž některé pozměňovací návrhy poslanců zapracoval. Dotáhnout návrh protikuřáckého zákona do úspěšného konce legislativního procesu se podařilo až nyní ministru Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD).

Stěžejní opatření nového tzv. „protikuřáckého zákona":

Zákaz kouření

 

  • v restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.) bez výjimek v podobě stavebně oddělených prostor nebo kuřáren (zákaz se však netýká kouření vodních dýmek a elektronických cigaret)
  • i na nekrytých zastávkách, nástupištích veřejné dopravy
  • v zoologických zahradách, ovšem s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření
  • i nadále ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), původní zákaz kouření ve vnitřních prostorech zdravotnických zařízení byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna  
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorech všech typů škol, tedy i vysokých škol. Zákaz kouření a užívání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se bude vztahovat také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich např. ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Může to být například koncert ve staré tovární hale, nebo diskotéka v multifunkčních prostorech obce. Vždy po dobu konání akce bude nově platit úplný zákaz kouření.  

 

 

Výjimky ze zákazu kouření

 

  • V nákupních centrech a na mezinárodních letištích i nadále budou moci být tzv. kuřárny, ale při splnění určitých podmínek.
  • Užívání elektronických cigaret bude zakázáno všude tam, kde zákon zakazuje kouření (na zastávkách veřejné dopravy, ve školách, dětských hřištích, divadlech...), s výjimkou provozoven stravovacích služeb (restaurace, kavárny atd.), prostoru zoologické zahrady a stavebně oddělených kuřáren tam, kde je zákon povoluje.
  • Zákaz kouření podle tohoto návrhu zákona se netýká budov věznic, s výjimkou jejich veřejnosti volně přístupných vnitřních prostor.

 

Prodej a podávání alkoholu

 

  • Na sportovní akci přístupné veřejnosti se i nadále smí prodávat a podávat alkoholické nápoje do 4,3 procenta ethanolu, tedy i výčepní pivo a nově také víno.
  • Jako doposud je zakázáno prodávat a podávat alkohol ve všech typech škol a školských zařízení, a také na všech akcích určených převážně pro osoby mladší 18 let (typicky dětský den). Novou výjimkou jsou ale školy se zaměřením na gastronomii, hotelnictví, zemědělství, potravinářství nebo potravinářskou chemii.
  • Zákaz se i nadále vztahuje také na zdravotnická zařízení.
  • Zákaz prodeje alkoholu platí nově pro prodejní automaty.
  • Alkoholické nápoje bude nadále dovoleno prodávat a podávat na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. To samé platí pro farmářské a tradiční trhy.
  • Alkoholické nápoje bude možné prodávat a podávat v dopravních prostředcích dálkové železniční, letecké, vodní a dálkové autobusové dopravy - zjednodušeně všude kromě MHD, dále pak v dopravním prostředku určeném pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.  

 

Sankce za nedodržení zákona nebudou mít jen podobu pokuty, ale třeba i zákazu činnosti. Např. za porušení zákazu kouření bude možno kuřákovi uložit pokutu až 5 tisíc korun. Za prodej alkoholu a tabáku osobě mladší 18 let bude hrozit fyzické osobě pokuta až 150 tisíc korun a v případě, že by se jednalo o prodej osobě mladší 15 let, bude horní hranice sazby pokuty dvojnásobná. Právnické osobě v takovém případě hrozí pokuta v řádu milionů korun a zákaz činnosti až na dva roky."

 

[Zdroj: 30. května – Den posledního típnutí! Prezident podepsal protikuřácký zákon; stránky Ministerstva zdravotnictví; zobrazeno 2. 5. 2017] 

 

Další informace

Zákon č. 65/2017 Sb. si můžete přečíst na stránce zakonyprolidi.cz; zákon nabývá účinnosti dnem 31. května 2017.

Závazné znění zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zveřejněno ve Sbírce zákonů, částka 21 ze dne 3. 3. 2017.

Nejčastější dotazy a odpovědi týkající se tzv. protikuřáckého zákona najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ve článku Nejčastější dotazy a odpovědi na téma nového tzv. protikuřáckého zákona (č. 65/2017 Sb.).

 

 

 

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG