, Blog

Šance skončit s kouřením? Závislost na tabáku je regulérní nemoc, říká lékařka

"Podle současných průzkumů by s kouřením chtělo přestat asi sedm z deseti dospělých kuřáků. Pokud se rozhodnou přestat bez pomoci, mají jen asi čtyřprocentní naději na úspěch. Jestliže vyhledají odborníka, jsou jejich šance zhruba desetkrát větší.

...

Klasickým důvodem, proč začne bývalý kuřák znovu kouřit, je posezení s přáteli v zakouřené restauraci. Mnozí pacienti, kteří přicházejí do centra, už proto dnes netrpělivě očekávají, až vstoupí v platnost zákon, který zakazuje kouření ve veřejných prostorách.

Právě proto, že se vyhnou zbytečnému pokušení. Mnozí lidé mají s kouřením spojené také různé rituály – zapálí si u kávy, ale třeba také, když jsou ve stresu. „Během několika sekund se u kuřáka vyplaví hormon štěstí, dopamin, proto také většina z nich kouří,“ vysvětluje profesorka Eva Králíková. „Ale trvá to pouze chvíli, pak se začnou vyplavovat stresové hormony.“ Jinak řečeno v konečném efektu tabák stres netlumí, ale naopak podporuje. U lidí silně závislých na tabáku se navíc v mozku vytvoří větší počet receptorů, které citlivě reagují na nikotin.

Pokud si třeba i po letech bývalý kuřák opět zapálí, uspané receptory se probudí a on se nejspíš opět vrátí k cigaretám."

[Zdroj: Lidovky.cz, 29. 3. 2017; Šance skončit s kouřením? Závislost na tabáku je regulérní nemoc, říká lékařka; zobrazeno 25. 4. 2017]

800 35 00 00
po – pá
10-18 hodin
Napište nám:
Knihovna obrazových varování
Fotografie, vysvětlující texty a informační videa ...

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023. OTEVŘÍT BLOG